خط رند ۹۱۲: شبکه ملی اطلاعات که بمنظور دسترسی مردم به اینترنت پرسرعت مطرح شده سال قبل به پیشرفت حدود ۶۰ درصد رسید و روستاهای بسیاری در سراسر کشور به این شبکه متصل شدند.
به گزارش خط رند ۹۱۲ به نقل از ایسنا، از اواخر سال ۱۳۸۴ طرح شبکه ملی اطلاعات عنوان شد و کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت مهم ترین دلیل پیاده سازی آن عنوان شده بود. در سند ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات ذکر شده که این شبکه به عنوان زیرساخت ارتباطی کل فضای مجازی، شبه همه شبکه های کشور است. گفتنی ست این شبکه از زیرساخت های ارتباطی با مدیریت مستقل کاملا داخلی، شبکه ای حفاظت شده نسبت به اینترنت و شبکه ای با امکان عرضه انواع محتوا و خدمات ارتباطی سراسری برای آحاد مردم است، تشکیل شده است.
شبکه ملی اطلاعات در قالب قوانین جمهوری اسلامی ایران با پشتیبانی کامل از دیگر اقدامات آموزشی، حقوقی و قضایی به نحو مطلوب و مطمئن تامین کننده نیازهای ارتباطی برای انواع ذی نفعانی که حداقل یکی از آنها در داخل کشور قرار دارد، است و امکان ارائه انواع خدمات و محتواهای فضای مجازی در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، امنیتی و دفاعی را در کشور فراهم می آورد. همین طور در سند ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات، بر ایجاد شبکه ای با قابلیت برقراری ارتباطات امن و پایدار میان دستگاهها و مراکز حیاتی کشور و میزبانی داخلی در صورت نبود شبکه جهانی اینترنت تاکید گردیده است.
در سالهای پس از ۱۳۸۴ عملا اجرای این طرح با کندی صورت می گرفت تا اینکه در دولت یازدهم، اجرای این طرح پیگیری و درنهایت در اواخر همان دولت اعلام گردید که فازهای اول، دوم و سوم آن افتتاح و رونمایی گردید. اما با روی کارآمدن دولت سیزدهم اهتمام بیشتری به این پروژه شد به شکلی که طرح شتاب بخشی به روند اجرای شبکه ملی اطاعات از شروع پاییز سال ۱۴۰۰ شروع شد و همچنان هم در مرحله اجرا قرار دارد.
تحقق شبکه ملی اطلاعات در صدر برنامه های وزارت ارتباطات (درسالی که گذشت) قرار داشت و برای اینکه این پروژه مهم محقق شود تمام منابع وزارتخانه بسیج شد. اولویت اول وزارت ارتباطات تحقق شبکه ملی اطلاعات در لایه های مختلف است و شورای راهبردی توسعه شبکه ملی اطلاعات با مسئولیت وزیر ارتباطات شکل گرفته و هر هفته جلسه برگزار می نماید. هفت پروژه کلان تعریف شده که مبتنی بر مصوبه شورای عالی فضای مجازی در سال ۱۳۹۹ است. در این طرح وظایف دستگاه های مختلف برای تحقق شبکه ملی اطلاعات تعریف شده است که از ۵۳ بند ۳۷ بند آن مستقیما به وزارت ارتباطات باز می گردد. ۲۰۰ زیر پروژه برای تحقق اهداف تعریف شده است و در این جلسات قرارگاهی میزان پیشرفت این پروژه ها بررسی می شود.
از مهم ترین اقدامات انجام شده در امتداد تحقق این پروژه می توان مواردی مانند تشکیل شورای راهبردی اجرای شبکه ملی اطلاعات، افزایش ۱۰۰ درصدی ترانزیت از خاک جمهوری اسلامی ایران، شروع پروژه افزایش ۷۰ درصدی ظرفیت شبکه زیرساخت کشور و عملیات سازی سامانه های ارائه دهنده خدمات نام دامنه شبکه ملی اطلاعات (DNS) اشاره نمود. اما یکی از مشکلاتی که وزارت ارتباطات در ایام آغازین خود با عنوان روبه رو بود نبود شاخصی برای پیشرفت این شبکه بود؛ در دولت گذشته گفته شده بود این شبکه پیشرفت ۷۰ درصدی داشته اما مرکز ملی ضای مجازی پیشرفت آنرا ۳۰ درصد اعلام می کرد. بدین سبب در وهله اول تلاش شد به یک ادبیات مشترک رسید و بیش از ۱۰۰ شاخص تعریف شد تا میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات را به شکل کمی اعلام گردد. بر طبق آخرین سنجش ها در ابتدای دولت سیزدهم با توجه به این که قریب به ۱۰ سال از هدف گذاری برای تحقق شبکه ملی اطلاعات می گشت میزان پیشرفت آن تنها ۳۰ درصد بود. اما حالا می توان اعلام نمود که با تلاش شبانه روزی وزارت ارتباطات میزان تحقق شبکه ملی اطلاعات بیش از ۵۹ درصد پیشرفت داشته است.
به عبارتی این پروژه در ۱۰ سال تنها ۳۰ درصد پیشرفت داشته اما در مدت یک سال و اندی به پیشرفت ۵۹ درصدی رسید و با برنامه ریزی های انجام شده ظرف یک سال و نیم آینده یعنی تا سال ۱۴۰۳ این شبکه محقق می گردد. البته نکته ی مهمی که وجود دارد این است که پروژه گفته شده یک کار پویا و دائمی است و متناسب با فناوری های روز باید توسعه پیدا کند و اگر حمایت ها ادامه داشته باشد زودتر از سال ۱۴۰۳ شبکه ملی اطلاعات به سرانجام می رسد.
بدنبال اجرائی شدن طرح شبکه ملی اطلاعات، روستاهای بسیاری در سالی که گذشت توانستند بواسطه این پروژه به اینترنت پرسرعت دسترسی پیدا کنند به شکلی که عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در اسفندماه اعلام نمود تنها در ۱۶ ماه گذشته بیش از ۳۰۰۰ هزار روستا در کشور به اینترنت پر سرعت متصل شدند و در نظر دارند تا پایان شهریور سال آینده همه روستاهای بالای ۲۰ خانوار را به شبکه متصل کنند. گفتنی ست بعد از استعفای دبیر سابق مرکز ملی فضای مجازی رییس حمهوری در حکمی رسمی سید محمد امین آقامیری را به عنوان دبیرشورای عالی و رییس مرکزملی فضای مجازی منصوب نمود که در این حکم مهم ترین انتظارات از وی مانند تکمیل و توسعه شبکه ملی اطلاعات ذکر شده است.
منبع: خط رند ۹۱۲