به گزارش خط رند ۹۱۲، مدیر گروه تولید، تجاری سازی و بازاریابی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی اظهار داشت: ما درصدد تکمیل زنجیره و توسعه کسب و کارهای دانش بنیان، حلقه تولیدات حوزه کشاورزی و مواد غذایی هستیم.
دکتر علیرضا خاکدامن در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: طبق آمارهای «وزارت جهاد کشاورزی» و «گمرک جمهوری اسلامی ایران» در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۲۳ میلیون تن انواع مواد غذایی در کشور تولید شد و حدود ۲۳.۶ میلیون تن انواع مواد غذایی و نهاده های تولید محصولات کشاورزی و غذا به کشور وارد شده است. مدیر گروه تولید، تجاری سازی و بازاریابی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی با اشاره به اینکه کشور ما حدودا ۱۲ میلیارد دلار مواد غذایی را وارد می نماید اضافه کرد: ولی در عین حال ۶ میلیارد دلار صادرات مواد غذایی داشتیم که بیشتر در ارتباط با محصولات باغبانی و صنایع غذایی بوده است. خاکدامن تصریح کرد: این آمارها نشان داده است که غذا در کشور تولید می شود اما نکته مهم بهره وری و راندمان پائین تولید محصولات کشاورزی و غذایی است. وی ادامه داد: هر چند داده و اطلاعات دقیقی در این خصوص وجود ندارد ولی برخی گزارش ها به صورت تقریبی، داده هایی را منتشر نمودند اما این اطلاعات برای برنامه ریزی کلان و تعیین استراتژی های کلان کافی نیست و منجر به افزایش خطا در تصمیمات مدیریتی می شود. بنابراین نیاز است در این عرصه اقدامات جدی در سازمان ها برنامه ریزی شود. امنیت غذایی در گرو قانونگذاری و فناوری است خاکدامن تصریح کرد: با عنایت به مطالعات انجام شده و تجربیات توسعه در سایر کشورها، میتوان گفت امنیت غذایی تحت تأثیر عوامل مستقیم و غیر مستقیم قرار دارد و این عوامل به شدت تحت تأثیر قانونگذاری، تنظیم گری، علم و فناوری است. وی اظهار داشت: دیدگاه ما به مبحث امنیت غذایی پلتفرمی بوده و استراتژی کلی مدیریت و تکمیل زنجیره ارزش، در ارتباط با تولیدات حوزه کشاورزی و مواد غذایی می شود. زنجیره کشاورزی و تولید صنایع غذایی شامل ۵ مورد می شود وی تصریح کرد: زنجیره تولیدات حوزه کشاورزی و مواد غذایی به صورت کلی شامل نهاده های تولید، زراعت و باغبانی، دام و طیور، شیلات و آبزیان، صنایع تبدیلی و غذایی، لجستیک و فروش می شود. این زنجیره کلان در کشور ما که دارای زیر زنجیره های زیادی است در خیلی از حلقه ها تکمیل نیست که این مورد باعث کاهش بهره وری در کل سیستم می شود. وی تصریح کرد: ازاین رو یکی از ماموریتهای ستاد توسعه زیست فناوری، کوشش برای تکمیل زنجیره و توسعه کسب و کارهای دانش بنیان در این حلقه ها خواهد بود.
مدیر گروه تولید، تجاری سازی و بازاریابی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی افزود: طبق مطالعات انجام شده، مشخص شد امروزه نفود و توسعه فناوری در صنایع مختلف از راه ایجاد اکوسیستم نوآوری برنامه ریزی می شود. این اکوسیستم شامل اجزای کلی همچون دولت، دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، صنایع بزرگ، شرکتهای کوچک و متوسط (دانش بنیان ها) و مراکز تأمین مالی است.
وی با اشاره به اینکه مطابق قانون پنج ساله ششم توسعه کشور، ایجاد نظام نوآوری کشور بر عهده دانشگاهها و مراکز پژوهشی گذاشته شده است، اظهار داشت: از ۱۳ شاخصی که برای ارزیابی این نظام نوآوری مشخص شده است، ۱۰ مورد در ارتباط با تولید مقاله، پتنت، نسبت دانشجو به استاد و… است و تنها ۳ شاخص در ارتباط با تولید محصول است.
۱۳ شاخص ارزیابی نظام نواوری
خاکدامن عنوان کرد: به نظر می آید این موارد احتیاج به بازبینی دارد چونکه این شرایط مسیر توسعه محصولات فناورانه را محدود به توسعه دانش فنی و مقاله می کند و چون بیشتر این دانش فنی های بوجود آمده مبتنی بر نیاز بازار نیست، قابل تجاری سازی نیستند و به تولید محصول هم ختم نمی شود.
ضرورت توجه دانشگاهها در جهت توسعه محصولات دانش بنیان خصوصا صنایع غذایی و کشاورزی
وی افزود: ازاین رو باید قبول کرد که توسعه اکوسیستم نوآوری از توان دانشگاه ها خارج است چونکه ابزار کافی را در اختیار ندارند و قوانین بالادستی بایستی طوری تنظیم شود تا این اکوسیستم به طرز صحیحی شکل بگیرد. هرچند مطالعات روند تکامل اکوسیستم های نوآوری در سایر کشورها هم مشابه ایران بوده است یعنی ابتدا مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی توسعه یافتند و تلاش داشتند تا بر مبنای تشخیص نیاز پژوهشگر یا سازمان پژوهشی مربوطه محصولات فناورانه توسعه یابند اما از اوایل دهه ۷۰ میلادی زنجیره عرضه دانش فنی تا بازار منقضی شد و زنجیره بازار تا دانش فنی توسعه یافت.
وی اظهار داشت: حالا با عنایت به تکامل و توسعه زیرساخت های مراکز تحقیقاتی در کشور به نظر می آید نیاز است تغییراتی در جهت توسعه محصولات دانش بنیان خصوصا عرصه امنیت غذایی و کشاورزی بر مبنای نیاز بازار در دستور کار دانشگاه ها قرار گیرد.
منبع: rond912.ir