به گزارش خط رند ۹۱۲ رئیس سازمان فضایی ایران با تاکید بر اینکه ما تلاش داریم تا از پرتاب یک ماهواره در سال عبور نماییم، اظهار داشت: در صدد هستیم که درسال آینده چهار ماهواره را پرتاب نماییم، ضمن آنکه بوسیله ثبت نقاط مداری فرصت های اقتصادی را برای بخش خصوصی فراهم نماییم.
به گزارش خط رند ۹۱۲ به نقل از ایسنا، دکتر مرتضی براری امروز در دورهمی فضایی نامگذاری روز ملی فضایی را به مناسبت قرارگیری ماهواره امید در فضا دانست و اضافه کرد: ماهواره امید یک ماهواره بومی است که بذر امید را در دل متخصصان و دانشمندان ایرانی ایجاد کرد، به شکلی که بعد از ۱۱ سال فعالیت در این حوزه شاهد شکل گیری کنسرسیوم های بخش خصوصی برای ورود به سرمایه گذاری منظومه های ماهواره ای هستیم.
وی با اشاره به تصویب سند توسعه هوا فضا در سال ۹۱ در شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار نمود: در این سند چهار گام در نظر گرفته شده است که گام اول آن دستیابی به مدار ۲۵۰ کیلومتری بوده است.
براری با تاکید بر اینکه در این مدار توانستیم با استفاده از ماهواره بر سیمرغ چهار ماهواره “امید”، “نوید”، “رصد” و “فجر” را در مدار قرار دهیم، اشاره کرد: گام دوم این سند دستیابی به مدار ۵۰۰ کیلومتری است که با استفاده از ماهواره برها بتوانیم ماهواره هایی تا وزن ۲۵۰ کیلوگرم را در مدار دایروی قرار دهیم.
رئیس سازمان فضایی با تاکید بر اینکه این هدف از سال قبل شروع شده است، اشاره کرد: در صدد هستیم تا سال ۱۴۰۰ پرتاب ماهواره ها به این مدار تکرار شود تا بتوانیم این مدار را تثبیت نماییم.
به گفته وی، ماهواره “پیام” برمبنای گام دوم این سند بوده است و این ماهواره با استفاده از ماهواره بر “سیمرغ” تا مدار ۵۰۰ کیلومتری پرتاب و در مدار تزریق شد، ولی از آنجایی که این ماهواره به سرعت لازم برای قرارگیری در مدار نرسیده بود، به سمت زمین پرتاب شد.
براری تصریح کرد: ما در مدت سه دقیقه توانسته ایم فعالیت این ماهواره را مورد ارزیابی قرار دهیم.
برنامه داریم که از پرتاب یک ماهواره در سال عبور کنیم
رئیس سازمان فضایی با تاکید بر اینکه ما برنامه داریم که از پرتاب یک ماهواره در سال عبور نماییم، اظهار داشت: بر این اساس امیدواریم که در سال آینده شاهد پرتاب چهار ماهواره باشیم. این ماهواره ها مقرر است با ماهواره بر سیمرغ در مدار دایروی ۵۰۰ کیلومتر تزریق شوند.
معاون وزیر ارتباطات، تزریق ماهواره در مدار سنکرون خورشیدی با ماهواره بر “سریر” را گام سوم سند توسعه هوا فضا نام برد و تصریح کرد: پرتاب این ماهواره بر از سال ۱۴۰۰ شروع می شود و تا سال ۱۴۰۲ امیدواریم این مدار برای ایران تثبیت شود.
وی با اشاره به رتبه اول ایران در منطقه در حوزه فناوری های فضایی، اظهار داشت: در دهه اخیر فضا به حوزه اقتصادی نوظهور تبدیل گشته است. به شکلی که اقتصاد فضایی به رشد ۱۳۹ درصدی رسیده است و در مقابل آن رشد اقتصادی کل جهان ۱۹.۴ درصد بوده است.
وی با تاکید بر اینکه این میزان اختلاف رشد اقتصاد فضایی با اقتصاد کل تا دو دهه آینده ادامه می یابد، اظهار داشت: این اختلاف به سبب کاربردهای وسیع فناوری های فضایی است. چونکه شاهدیم اقتصاد فضایی دارای دو اثر مستقیم و غیر مستقیم است و بیشتر کسب و کارها نیز وابسته به داده های مکان محور است.
رئیس سازمان فضایی، اولویت این سازمان را مشارکت حداکثری بخش خصوصی در فناوری های فضایی دانست و افزود: هم اکنون ۷۶ درصد برنامه های فضایی دنیا توسط بخش خصوصی صورت می گیرد، همین طور تابحال ۲۰۰۰ ماهواره در مدار قرار گرفته است که بخش عظیمی از این ماهواره ها توسط یک شرکت بخش خصوصی به مدار تزریق شداند و این شتابی است که بخش خصوصی به عرصه های توسعه فضایی می دهد.
براری با اشاره به کاربردهای فناوری های فضایی در حوزه هایی چون مدیریت بلایای طبیعی، محیط زیست، خدمات شهری و هواشناسی، اضافه کرد: ما تلاش داریم که کسب و کارها در این عرصه شکل بگیرد و رشد کند. چونکه تثبیت زنجیره اقتصاد فضایی مربوط به شکل گیری بازارها است و ما از یک سال قبل بسترسازی های لازم را دراین زمینه انجام داده ایم.
بهره برداری از مرکز داده های فضایی تا ۴۵ روز آینده
معاون وزیر ارتباطات با اشاره به اقدامات انجام شده جهت راه اندازی مرکز داده های فضایی از بهره برداری آن تا ۴۵ روز آینده آگاهی داد و اضافه کرد: این مرکز، داده های مورد نیاز و سرویس های لازم کسب و کارهای بخش خصوصی را بوسیله API عرضه خواهد کرد.
وی همین طور از اعطای نخستین پروانه اپراتور ماهواره ای به یک کنسرسیوم آگاهی داد و اضافه کرد: علاوه بر آن ما در حوزه ماهواره های سنجشی نیز اقدام نموده ایم و پروانه های آن از طرف سازمان تنظیم مقررات تدوین شده است و هم اکنون نیز دو شرکت بخش خصوصی برای فعالیت در عرصه های ماهواره سنجشی درخواست های خودرا ارائه کرده اند.
براری با اشاره به ثبت نقاط مداری از طرف ایران، اظهار داشت: هم اکنون در دنیا نقاط مداری همچون فرصت های اقتصادی به شمار می روند؛ چونکه بعضی از کشورها با ثبت نقاط مداری با مبالغ ۲۵ تا ۴۰ میلیون دلار این نقاط را اجاره داده و یا به فروش می رسانند.
وی با اشاره به اینکه ما سالانه پنج نقطه مداری را به ثبت می رسانیم، اظهار داشت: انتظار داریم که بخش خصوصی به این عرصه نیز وارد شود.
منبع: خط رند ۹۱۲